• srpski
  • srpski

Zelena akcija: Ka održivijem i zelenijem svetu

Predškolska ustanova “Naša radost” je  u martu 2023. pokrenula globalni projekat „Zelena akcija“ ( Green Action ). Projektu su se pridružile škole i predškolske ustanove iz Srbije,  Hrvatske, BiH, Slovenije, Poljske, Litvanije, Makedonije, Turske, Italije, Portugala, Grčke i  Španije. Projekat je ujedno i poslednja faza Erazmus projekta „ Children in Action against Climate Change“.

Osnovni cilj projekta je da se predškolske ustanove i škole osnaže u realizaciji aktivnosti. Vezanih za ciljeve održivog razvoja i da svojim primerom motivišu širu društvenu zajednicu da povećaju svest o važnosti očuvanja određenih vrsta biljaka i životinja, očuvanju šuma, očuvanju pitke vode i ostalih voda.

U skladu da sloganom : “Misli globalno, deluj lokalno“, u ovom  projektu učesnici su zagovornici koji preduzimaju akciju. Odnosno, poslednje dve nedelje nedelje projekta praćene su  medijski, a  rezultati su vidljivi građanima i široj lokalnoj zajednici.

  Projekat se realizuje u skladu sa sledećim ciljevima održivog razvoja :   SDG6 : Čista voda i sanitarni uslovi,   SDG 7: Dostupna i obnovljiva energija,   SDG 13 –Akcija za klimu, SDG 14 – Život pod vodom i   SDG 15 – Živi svet na zemlji.

 

Projekat se istovremeno odvija i na etwinning platformi gde učesnici komuiciraju i stavljaju materijale.

U toku projekta, Nataša Vrapčević, koja je i ambasador Klimatskog pakta EU održala vebinar „Uloga obrazovanja u smanjenju uzroka i efekata klimatskih promena“.

Većina materijala nastalih tokom projekta postavljena je onlajn na Padlete, Linoit panoe, Tinglink Deca i vaspitači Predškolske ustanove „Naša radost“ ( „Pera Detlić“, „Zvončica“,  „Šumica“, „Visibaba“, „Balončići“, „Kolibri“, „Palčica“, „Lastavica“) , napravili su sa decom plakate koji su   izloženi na javnim mestima u Subotici sa ciljem da ih građani uoče, da ih pogledaju i da se informišu o tome na koji način mogu da spreče efekte i uzroke klimatskih promena, da se informišu o ugroženim biljkama i životinjama našeg regiona, da se i sami priključe mini akcijama.

Nekoliko plakata nastalo je na zajedničkim radionicama dece i vaspitača koji su bili na mobilnosti u sklopu projekta „Children in Action against Climate Change“ u aprilu 2023. ( Poljska, Turska, Španija i Grčka ).

Prve nedelje juna na radnu praksu u Predškolsku ustanovu „Naša radost“ došle su 4 vaspitačice iz Rijeke i Viškova koje su donele plakate koje su kreirale sa decom iz svojih vaspitnih grupa. I njihovi plakati su postavljeni na javna mestima  u našem gradu.

N.S.N.