• srpski
  • srpski

Projekat Flying Carpet i Europe Code Week

Deca iz vrtića „Zeka“

Grupa „Balončići“

Projekat Flying Carpet i Europe Code Week

 

EU nedelja programiranja je samonikla inicijativa koja ima za cilj da približi programiranje i digitalnu pismenost svima na zabavan i zanimljiv način.

Kroz aktivnosti koje su sledile shvatili smo da nam učenje programiranja pomaže da bolje shvatimo svet oko nas koji se brzo menja, da bolje razumemo kako tehnologija funkcioniše i razvijemo veštine i sposobnosti koje nam pomažu da istražujemo nove ideje i da inoviramo.

 

Deca iz vrtića „Zeka“ učestvovala su od 6-21. oktobra 2018., što je ujedno bio i početak eTwinning projekta „FLYING CARPET“.

U projektu „Flying Carpet“ – u prevodu: leteći ćilim, deca su imala priliku da programiraju, da se druže sa decom iz drugih zemalja, upoznaju jezik i kulturu drugih naroda, nauče i podele tradicionalne igre iz zemlje dece partnera.

 

Partneri na projektu bili su deca i vaspitači iz Turske i Španije. Projekat je planiran u periodu od septembra 2018. do januara 2019. godine. Leteći ćilim je kroz zanimljive zadatke iz oblasti programiranja, kroz više nedelja, preleteo iz zemlje u zemlju partnera. Kroz aktivnosti deca su učila početne elemente programiranja ali i različite kulture zemalja koje su postavljale zadatke. Zadaci su osmišljeni tako da se predstavi kultura, umetnost, hrana, glavna obeležja države (zastava, grb, granice države i sl.) i na kreativan način deca-partneri upoznaju sa novim kulturama.

Deo projekta bio je i slanje novogodišnje čestitke između svih partnera. Deca su crtala, osmišljavala izgled čestitke i prateći tekst da obraduju svoje nove drugare i njihove vaspitače.

 

Veoma važan deo projeta je i tradicionalna igra iz zemlje koja se predstavlja. Veoma je važno da se deca uključuju u nove tehnologije i prati napredak u ovoj oblasti, ali se ne sme zaboraviti igra kao najvažnija dečja aktivnost. Igra koja podrazumeva kretanje, saradnju, radost, maštu i zadovoljstvo. Kroz ovaj projekat deca su sa svojim vaspitačima igrala tradicionalne igre iz Srbije, Turske i Španije.

 

Ono što nam je najdragocenije je da igra nema granica i da se igre koje smo igrali: „školice“, „između dve vatre“ i „povlačenje konopca“ poznaju i igraju sva deca koju smo upoznali preko projekta „Flying Carpet“.

 

Snežana Jocić, master vaspitač

26.12.2018.