• srpski
  • srpski

Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ u Briselu je dodeljena EITA nagrada

Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ u Briselu je dodeljena EITA ( Innovative Teaching Award) nagrada 25.oktobra 2022. EITA je evropska nagrada za uvođenje inovativne prakse u edukacioni sistem ustanove. European Innovative Teaching Award  je inicijativa koja nagrađuje izvanredne projekte i nastavne prakse u okviru programa Erasmus+, kojom se dodjeljuju priznanja zaposlenima u vaspitno-obrazovnim  institucijama za istaknute doprinose struci. 

Nagrada doprinosi isticanju vrednosti evropske saradnje u području vaspitanja i obrazovanja te uspostavi evropskog prostora obrazovanja.  Za svaku od 33 zemlje uključene u projekte europske saradnje, dodjeljuju se četiri nagrade za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, osnovnoškolsko obrazovanje, srednjoškolsko obrazovanje , strukovno obrazovanje i osposobljavanje.   

Evropska Komisija  za 2022. godinu ukupno je dodelila 98 nagrada za najbolje Erazmus projekte iz čitave EU.  Za 2022. godinu iz Srbije nagradu su dobile samo dve ustanove ( osnovna škola iz Smederevske Palanke i Predškolska ustanova “Naša radost” ). Nagrađeni projekat nosi naslov “Connection of Fairy Tales and STEAM” .

Kod dodele ovogodišnje nagrade, kao poseban prioritet ističe se digitalno učenje i učenje na daljinu u najširem smislu, obuhvaćajući niz inovativnih metoda i alata. Istaknute ključne vrednosti ove nagrade su kvalitet vaspitanja i obrazovanja, uključivost i održivost, što su odlike ovogodišnjih dobitnika nagrade EИТА iz Republike Srbije.

 Predškolska ustanova „Naša radost“ već je godinama uključena u Erazmus projekte kroz koje razmjenjuje dobru praksu, saradnju sa evropskim partnerima i podstiče razvoj i usavršavanje profesionalnih veština svojih zaposlenih. 

                                                                                                                                             Nataša Vrapčević