• srpski
  • srpski

"PLAY AND LEARN IN NATURE" ( "IGRAMO SE I UČIMO U PRIRODI" )

PARTNERI : Portugal, Slovenija, Hrvatska, Poljska i Srbija

 

Vrtići koji učestvuju u projektu : “Mandarina”, “Šumica”, “Poletarac”, “Palčica”

Učenje napolju pruža mnogobrojne mogućnosti istraživanja u kojem deca uživaju. Nema boljeg mesta da se razume povezanost prirode i ljudi od boravka u šumi, na livadi, u parku, na obali jezera ili reka.

Zato o prirodi treba učiti u prirodi jer to će rezultirati  dobrobitima za prirodu i ljude!

Do sada se proces učenja više odvijao u zgradi vrtića, odnosno u sobama u kojima deca borave. Novi program "Godine uzleta" podstiče učenje na raznim mestima, kako u samom vrtiću, tako i van zgrade vrtića na različitim lokacijama (u raznim instituticijama, u prirodi) na kojima će dete moći da stekne realno iskustvo. Po novom programu i sobe u kojima deca borave zamišljene su drugačije.

U projektu je predviđena saradnja sa roditeljima, ekspertima, lokalnom zajednicom, ostalim kolegama iz vrtića i ustanove. Predviđeno je da se povezujemo sa roditeljima koji mogu da se uključe kao eksperti, da se odlazi  u šumu, na jezero, livadu, njivu i sl., da svi zajedno učimo o biljkama, životinjama, zaštiti okoline, ciljevima održivog razvoja. 

Partner iz Portugala ima ogromno iskustvo u učenju u prirodi i mnogo ćemo naučiti od njih. Partneri iz Slovenije i Poljske žive u ruralnoj sredini i okruženju koje pruža mnogobrojne mogućnosti učenja u prirodi. Partneri iz Hrvatske žive na brdovitom terenu koji isto tako pruža mnogobrojne mogućnosti učenja u prirodi.

Nadamo se da ćemo ovim projektom povećati vreme provedeno napolju i unaprediti kvalitet vaspitno-obrazovnog rada.

foto:Deca vrtića "Palčica" istražuju drveće u dvorištu vrtića.Vaspitačica: Mirjana Višnić