• srpski
  • srpski

"Erazmus dani 2020. "

U sklopu “Erasmus dana 2020” u Subotici je održan okrugli sto u organizaciji Predškolske ustanove “Naša radost”. Bila je to prilika da predavači upoznaju prisutne sa rezultatima „STEAM“ projekta i koliko naši mališani mogu da budu maštoviti i kreativni. Projekat ima za cilj povezivanje nauke, tehnologije, inženjeringa, matematike i umetnosti u radu sa decom kroz bajke. U svetu koji se ubrzano digitalizuje nove generacije trebaju nove pristupe učenju.

Nataša Vrapčević, koordinatorka projekata upoznala je sve prisutne sa Erasmus projektima Predškolske ustanove “Naša radost”, Lazar Raković, docent Ekonomskom fakulteta u Subotici održao je predavanje: “STEAM”, Jagoda Korać, vaspitač specijalista govorila realizovanim aktivnostima na temu: “Povezivanje bajki i nauke u vaspitno-obrazovnom radu sa decom predškolskog uzrasta”, Snežana Jocić, vaspitač master predstavila je realizovane aktivnosti u okviru projekta i održala prezentaciju na temu: “Nauka kao igra i način izražavanja predškolskog deteta”. U okviru projekta obrađena je bajka Grozdane Olujić “Nebeska reka”. Ana Pertet, vaspitač održala je prezentaciju: “Erasmus K 101”. Na kraju su predstavljeni i Erasmus projekti koji će biti realizovani od 2020.-2023.godine.

 STEAM projekat je počeo da se realizuje prošle godine u Predškolskoj ustanovi “Naša radost”.

Predškolska ustanova "Naša radost" iz Subotice ima status eTwinning ustanove i predstavlja uzor i model modernog pedagoškog pristupa ne samo u Srbiji, nego i u Evropi, što dokazuju i novi Erasmus projekti:- "Wanders of outdoor learning”,- “Play and learn in nature”,- “Colors”,- “Children against climate changes” i - “In no art, no inovations”.  

Projekti se realizuju u saradnji sa kolegama iz Slovenije, Hrvatske, Portugalije, Italije, Turske,  Rumunije, Španije, Litvanije, Latvije, Grčke, Švedske, Poljske i Bugarske, a finansiraju iz fondova Evropske Unije. Njihova ukupna vrednost iznosi 106.000 evra.

U sklopu “Erazmus dana 2020” održane su vrtićima razne aktivnosti i radionice, pa tako mališani vrtića “Pera Detlić” iz grupe “Zvezdice” u sklopu projekta posvećenim klimatskim promenama, zasadili su dva drveta u dvorištu objekta, koja su poklon “Goranskog rasadnika”, dok su njihovi roditelji sadili drveće kod kuće, kako bi dali svoj doprinos očuvanju planete, ali i oplemenili prostor u kome borave.