• srpski
  • srpski

Erasmus projekat „Play and learn in Nature“-mobilnost Portugalija

Erasmus projekat „Play and learn in Nature“

Od 19.10.2021.-22.10.2021. tri osobe iz Predškolske ustanove „Naša radost“ iz Subotice boravile su u Portugalu ( Villa de Famalicao )na prvom LTT događaju projekta.

Tokom četiri dana učesnici su imali priliku prezentovati svoj rad i prisustvovati prezentacijama ostalih učesnika iz Portugala, Poljske, Slovenije i Hrvatske, prisustvovati radionicama u dva muzeja, „mindfullness radionici“ u parku prirode, upoznati se sa zaposlenima  i učenicima u školi koji su ih vodili do svojih učionica i vrtova koje su napravili zajedno sa svojim nastavnicima.

Edukacioni sistem u Portugalu podrazumeva da se deca školuju i odrastaju pod jednim krovom (od vrtića do kraja srednje škole ), tako da su u organizaciji događaja učestvovala i odeljenja učenika koji pohađaju ugostiteljski i prehrambeni smer. Oni su svoje umeće pokazali pripremanjem keteringa za učesnike.

Videli smo sjajan timski rad i povezanost svih institucija koje zajednički doprinose unapređivanju vaspitno-obrazovnog rada.

Poseban događaj je bio piknik na otvorenom koji su pripremile porodice dece koja pohađaju vrtić.

Porodice su pripremile tradicionalnu hranu , mali koncert pre piknika. Tokom večeri dede, bake i ostali članovi porodice pripremili su za učesnike kulturno veče tokom kojega su imali priliku čuti tradicionalnu muziku i videti tradicionalne narodne nošnje.

Čitav dan smo proveli u vrtiću i učestvovali u radionicama sa decom, posmatrali njihovu igru na otvorenom. Posebno nas je oduševila blatna kuhinja u kojoj su deca sarađivala, komunicirala, organizovala vlastitu igru i učenje.

Materijali koje koriste su besplatni (razni restlovi, kutije, ambalaža...)

Predstavnici lokalne zajednice i gradonačelnik su podelili sertifikate učesnicima.

Koordinatori i domaćini su se potrudili da svi učesnici LTT događaja upoznaju znamenitosti, kulturu i tradiciju njihovog grada i okoline celodnevnim obilaskom okolnih gradova.                    Nataša Vrapčević