• srpski
  • srpski

“Connection of Fairy Tales and STEAM”

Povezivanje bajki i STEAM” (“Connection of Fairy Tales and STEAM”) naziv je Međunarodne konferencije koja je održana 22.oktobra 2020.godine  na Velikoj terasi na Paliću. Bila je to prilika da vaspitači Predškolske ustanove “Naša radost” zajedno sa vaspitačima iz Grčke, Bugarske i Slovenije razmene iskustva i metode čiji je cilj unapređenje vaspitno-obrazovnog rada sa decom. Reč je o Erasmus projektu pod nazivom : “Connection of Fairy Tales and STEAM”. Prisutnima na koferenciji obratio se i član Gradskog veća zadužen za obrazovanje i kulturu Miloš Nikolić koji je tom prilikom istakao da je Subotica multikulturalna sredina i otvorena za saradnju sa svim parnerima, što Suboticu svrstava i u najrazvijenije u Srbiji kada je u pitanju predškolsko obrazovanje.

Na Konferenciji dr Lazar Raković profesor na Ekonomskom fakultetu u Subotici održao je predavanje na temu “STEAM-važnost implementiranja u predškolskom uzrastu”, dok su kolege iz Slovenije Mojca Krajšek i Urša Mastnak prezentovale svoj rad sa decom na temu : “Bajke i umetnost iz ugla STEAM”. Svojim kolegama vaspitačica iz Bugarske Svetla Petrova govorila je povezivanju inžinjeringa i bajki, a vaspitačice iz Grčke, Elpida Tamvaka i Kokonitza Sakellaki uključile su se preko Zoom aplikacije i govorile o povezivanju matematike i bajki.

Ispred Srbije, svoja istraživanja u radu sa decom predstavile su vaspitačiče Predškolske ustanove “Naša radost”,  Snežana Jocić koja je govorila o povezivanju nauke i bajke “Nebeska reka”, Edina Đorović o povezivanju tehnologije i bajke “Tica đevojka” i Jagoda Korać o povezivanju nauke i bajki.

Uz poštovanje svih mera zbog pandemije COVID19, bilo je prisutno 30 vaspitača, ali zato oko 100 njih je pratilo konferenciju preko fejsbuk grupe “live”.

 U sklopu Erazmus projekta  gosti iz Slovenije i Bugarske pokazali su mališanima iz vrtića “Šumice”, “Zeka” i “Zvončica”  kako kroz igru mogu da razvijaju kritičko mišljenje, kako da povezuju prirodne materijale i bajke,  a naši mališani gostima kako rade roboti Bibot i Blubot. Reč je o pčelici kojoj deca zadaju zadatke.

Bila je to prilika da se gosti iz Slovenije i Bugarske upoznaju sa načinom rada i edukacijom dece u okviru Erazmus projekata koje realizuje Predškolska ustanova “Naša radost“. Grci nisu bili u mogućnosti da dođu zbog epidemije sa kovid 19, ali zato su sve pratili “live” preko fejsbuk stanice. .

U sklopu Erazmus projekata koji se realizuju još od prošle godine na nivou K29 pod nazivom “Connection of Fairy Tales and STEAM”,  Predškolska ustanova „Naša radost“ iz Subotice organizovala susrete sa partnerima iz Slovenije, Bugarske i Grčke.

Realizacija ovih projekata omogućava da vaspitači na platformi Etwinig razmenjuju iskrustvo i ideje. To je i prilika da deca  kroz raličite platforme i online komunikacije uspostave direktnu vezu sa decom, vaspitačima i roditeljima zemalja u okruženju i na zaj način druže se i uče.