• srpski
  • srpski

Otvoren vrtić "Delfin" u novom objektu u Starom Žedniku

U Starom Žedniku otvoren je u novom prostoru  vrtić „Delfin“, Predškolske ustanove „Naša radost“. Obezbeđen je prostor površine 80 kvadratnih metara što je uslovilo da se, na radost mnogobrojnih meštana, u objekat smeste dve vaspitno-obrazovne grupe celodnevnog boravka dece, jaslenog i mešovitog uzrasta, odnosno oko 40 mališana. Očekuje se da će, obzirom na mnogobrojne apele stanovnika Starog Žednika, broj upisane dece u narednom periodu biti još veći.

Nov prostor adaptiran je i priveden nameni, što je podrazumevalo krečenje, postavljanje laminata, zamenu stolarije i izvedene  električne, vodovodne i kanalizacione instalacije. Ono što je takođe veoma važno jeste da objekat ispunjava sve standarde za smeštaj dece ovog uzrasta.

 Prilikom otvaranja novog objekta  gradonačelnik Bogdan Laban rekao je da je ovo nastavak ulaganja u najvrednije što Subotica ima, a to su deca.

 - Na inicijativu Mesne zajednice 'Stari Žednik' i roditelja, kao podrška mladim roditeljima da ostanu na selu, otvaramo danas  novi vrtić.Za ovu namenu izdvojeno je 4 milona dinara, po projektu sa kojim smo aplicirali kod Kabineta ministra bez portfelja za demografiju i populacionu politiku. Pohvalio bih rukovodstvo Mesne zajednice ’Stari Žednik’ na ažurnosti i rešenosti da se izbore za rešavanje problema koji su imali mladi roditelji u ovom kraju, kao i sve one koji su doprineli da projekat realizujemo u veoma kratkom roku– istakao je Bogdan Laban.

 

On je izrazio zadovoljstvo, jer je vrtić opremljen potpuno novim, funkcionalnim i prilagođenim nameštajem, opremom, didaktičkim materijalom i igračkama.

 

Prema njegovim rečima, svako investiranje u budućnost dece i njihovo obrazovanje i vaspitanje predstavlja  karike međusobno povezane koje čine povezan sistem.

 

- Ako se ulaže u vrtiće, a ne obnavljaju se osnovne i srednje škole, to je samo polovina puta. Znate da ne postoji subotička škola, bilo da je reč o osnovnom ili srednjem obrazovanju,  u kojoj nisu izvršeni ozbiljni infrastrukturni radovi. Dalje,  stimulišemo najbolje studente stipendijama, talentovanu decu takođe, po stipendijama za zanatska deficitarna zanimanja sigurno spadamo u red retkih lokalnih samouprava u državi. Dovođenjem novih investitora stvaraju se radna mesta za njih. Dakle, imamo zaokružen ciklus - naglasio je Laban.

 

Pored građevinskih radova na samom objektu i komletno nove opreme u vrtiću,nabavljen je i novi mobilijar za decu u dvorištu objekta,koji će uskoro biti postavljen. Dečje igralište na kojem će biti postavljene  sprave za decu predškolskog uzrasta  finansirano je, takođe, uz podršku Kabineta ministra bez portfelja za demografiju i populacionu politiku.

 

-Samim tim što raste potreba za vrtićem, pokazuje se da Stari Žednik ima perspektivu da kao selo ekonomski napreduje, rekao je Laban. -  Želimo da ohrabrimo mlade ljude da se ostvare u ulozi roditelja, a roditeljima da pomognemo u proširenju porodice i zato svakodnevno unapređujemo mere podrške porodici koje i imaju za cilj da, kroz različite usluge i infrastrukturu, našoj deci stvorimo bolju budućnost.

 

Samo za funkcionisanje Predškolske ustanove „Naša radost“, dodao je,  Grad na godišnjem nivou izdvaja oko 760 miliona dinara.

 

-Za prethodne četiri godine izdvojeno je blizu 100 miliona dinara za velike projekte u predškolstvu, kao što su rekonstrukcija i dogradnja centralne kuhinje, otvaranje novih i adaptacija postojećih objekata, gasifikacija i poboljšanje energetske efikasnosti objekata vrtića. Napomenuo bih da imamo spremne projekte za dogradnju dva objekta predškolskog obrazovanja u najvećim Mesnim zajednicama 'Prozivka' i Dudova šuma, sa kojim ćemo aplicirati na svim nivoima – naveo je gradonačelnik Laban.

 

Tehnički direktor Predškolske ustanove  „Naša radost“, Veljko Vojnić, kazao je da je nakon otvaranja vrtića „Pčelica“ u Aleksandrovu, „Petar Pan“ u Tavankutu i rekonstrukcije centralne kuhinje PU „Naša radost“, koja se, kako je rekao, trenutno završava, ovo četvrti veliki investicioni projekat čime je okončan prvi ciklus rekonstrukcije i investicionog ulaganja.

 

- Zahvaljujemo gradonačelniku Subotice i  Sekretarijatru za društvene delatnosti koji je pratio sve potrebe  roditelja i nas kao ustanove. Zadovoljni smo saradnjom i voleli bismo da se i u narednom periodu ta saradnja nastavi - rekao je Veljko Vojnić.

 

On je istakao da je u proteklom periodu sređeno 20 dečijih igrališta predškolske ustanove i da očekuje da će i igralište novootvorenog vrtića „Delfin“ dobiti novi izgled u naredna dva -tri meseca.

izvor: Subotica.rs