• srpski
  • srpski

“KAKO JE LINIJA PROGOVORILA” Izložba dečjih radova inspirisanih secesijom

Kao što su u prošlosti najbolje zanatlije i majstori pozvani da oblikuju spoljašnji i unutrašnji prostor secesijskih građevina tako smo mi otvorili širom velika secesijska vrata i pozvali Decu da zakorače unutra. Pozvali smo Decu uvereni da će razuzdanim pogledima i nesputanim pitanjima otkrivati duh Secesije. Verujemo da će ovo prijateljstvo sa Secesijom uticati na stvaranje unutrašnjeg prostora Deteta u duhu slobode, istrajnosti, uključenosti, odgovornosti i kreativnosti. Nadamo se da će takav unutrašnji prostor biti Detetov izvor snage  za oblikovanje spoljašnjeg prostora, ovog našeg zajedničkog, u istom takvom duhu. Prostora koji i dalje inspiriše, uvažava različitosti, podržava zapitanost, čuva ono što nam je važno.

 

Secesija kao inspiracija

Projekat “Secesija i linija” započeo je 2015. godine saradnjom stručnjaka dve subotičke ustanove -  Gradskog muzeja i Predškolske ustanove “Naša radost”. U prvoj fazi projekta organizovan je niz porodičnih kreativno-istraživačkih radionica povodom Međunarodnog dana porodice i Svetskog dana secesije. Upoznavanje, otkrivanje zajedničkih intresovanja, međusobno inspirisanje i osećaj zadovoljstva u toku i nakon realizacije zajedničkih aktivnosti vodio nas je dalje - u drugu fazu projekta. 

 

Na proleće 2018. godine, grupa od 30-tak vaspitača iz 16 vrtića i pedagog su predvođeni istoričarima umetnosti započeli istraživanje secesije u našem gradu. Šetali smo gradom slušajući priče o zgradama, ljudima, značenjima i stremljenjima zavirujući u najskrivenije prostore secesije i iznenađujući se drugačijim viđenjem onoga što je stalno bilo pred nama.  Učili smo da gledamo i vidimo. Da razumemo. Okupljali smo se u Gradskoj kući i Muzeju i dopuštali da nas ponesu i odnesu tačkice, linije, šare, simboli, oblici, boje, tonovi, materijali, reči… Vođeni ličnim utiscima, doživljajima, asocijacijama, inspiracijama skicirali smo i razmenjivali planove i smernice za razvijanje projekta sa decom i porodicom.

 

U septembru 2018. godine se secesiji vraćamo sa Decom.

 

 

Deca otkrivaju secesiju

Kapije secesije smo otvarali u periodu od septembra 2018. do aprila 2019. godine. Male povorke dečaka i devojčica predvođene vaspitačima ali i mamama, tatama, bakama i dekama su se kretale iz raznih pravaca ka centralnim ulicama grada, ka Gradskoj kući i Muzeju. Poneki, iz udaljenijh vrtića, su stizali autobusima. Stizali su iz vrtića Šumica, Lastavica, Neven, Pera Detlić, Leptirić, Morska Zvezda, Sunce, Zeka, Mandarina, Ciciban, Zvončica, Kolibri, Maštalica, Zvezdica i Poletarac. Najmlađi među njima još nisu napunili 3 a najstariji su oni od 6 i po godina. Secesiju su otkrivali posmatranjem, osluškivanjem, dodirivanjem prstima, obrazom, čelom, leđima… Slušali su priče, postavljali pitanja, maštali, razmišljali, upoređivali, zaključivali. Zašto je lav na Gradskoj kući? A perec? Šta predstavljaju ptičice okrenute jedna prema drugoj na vratima muzeja? Zašto su se večno u Gradsku kuću uselile veverice? Pronalazili su detalje skrivene od očiju običnog posetioca Gradske kuće - ptičice ispod stola, gusku, majstora koji pravi papuče i onog koji pravi igračke… Pratili su pogledom i prstom linije. Uočavali boje i šare. Upoređivali oblike i veličine. Otkrivali su njihov ritam. Stajali su ispred ogromne slike Marije Terezije, imitirali njen hod i postavljali joj pitanja. Sprijateljili su se sa vilama i zajedno sa njima osluškivali zvuke prirode – kreketanje, crvkutanje, šum vetra, zujanje, žubor vode. Sa vilama plesali.  Sedeli su na mekanim jastucima muzeja i među slikama vajali, crtali, oblikovali… Postavljali su pitanja. Zašto je zmija simbolu apoteke? Da li je moj deda pravio Gradsku kuću? Kako se slika po staklu? Secesijske šetnje gradom su im omogućile da iz raznih uglova posmatraju Sinagogu, Rajhlovu palatu, Muzičku školu i zgrade na Korzou.

 

Secesija u vrtićima

Inspirisana secesijom i onim što su doživela u Gradskoj kući, Muzeju i secesijskoj šetnji gradom, Deca nastavlju svoje istraživanje u vrtiću. Predmeti istraživanja su linije, oblici, simboli, materijli, pokreti, svetlost, senke, boje, stari zanati, priče iz prošlosti… Secesija se uselila u njihove doživljaje, grafomotričke vežbe, logičke zadatke, priče, plesne pokrete, makete, rečnik, zagonetke… Nastali su kalendari, držači za olovke, crteži, slike, ramovi za fotografije, figurice od plastelina, ukrasi, vitraži… Ležeći na leđima i udobnim jastucima, oslikavali su zidove i plafone svojih malih secesijskih građevina - Gradskih kućica za igru i čitanje. Predstavljajući svoje iskustvo učili su da se dogovoraju, sarađuju, pronalaze različite načine suočavanja sa izazovima, da uočavaju međusobne različitosti i sličnosti.

 

Radovi izloženi na izložbi “Kako je linija progovorila” nastali su u periodu od septembra 2018. godine do maja 2019. godine. Njihovi autori su deca predškolske ustanove “Naša radost” Subotica.

 

Učesnici projekta:

Vaspitači: Angela Zvekić, Biljana Pilipović, Edina Đorović, Emina Ličina, Erika Nanaši, Gabriela Vuković, Hajnalka Glimber, Ildika Šveler, Jagoda Korać, Klara Vidaković, Kornelia Čorba,  Ksenija Gabrić, Luča Radmanić,  Marina Kuzman, Marta Gubi,  Mirjana Višnić, Nataša Horvat,  Nataša Stojić, Olivera Vinčić, Sandra Milodanović Sarić, Snežana Jocić,  Snežana Perušić, Suzana Milovanović, Tamara Rajnović,Tatjana Palković, Vera Jaramazović, Vera Kujundžić, Vesna Zvekić Kaurin, Zora Milašin,  Žužana Seke

Koordinator: Violeta Vrcelj Odri, pedagog