• srpski
  • srpski

Erazmus K1 projekat mobilnosti

U sklopu Erazmus+ programa, u okviru projekta mobilnosti K1  Predškolsku ustanovu "Naša radost" u Subotici posetile su dve vaspitačice iz Španije. Njihova imena su Ana Garcia Cuenllas i Veronica Ordonez i dolaze nam iz Madrida.

Projekat mobilnosti trajao je u periodu od 24.-28.juna 2019. godine.

Akcenat njihovog dolaska stavljen je na upoznavanje rada u bilingvalnim grupama, upoznavanje sa elementima Montesori programa kao i uvid u saradnju sa roditeljima.

Omogućili smo im sticanje novih znanja i posete u nekoliko vrtića:

- u vrtiću "Sanda Marjanović" imale su priliku videti rad u englesko-srpskoj grupi;

- u vrtiću "Palčica" posetile su grupe u kojima se rad odvija na srpskom, nemačkom i mađarskom jeziku (nemačko-srpska vaspitna grupa i namačko-mađarska vaspitna grupa);

- u vrtiću "Šumica" upoznale su se sa radom u srpko-mađarskoj grupi.

U vrtiću "Marija Petković Sunčica", naše gošće smo upoznale sa načinom rada u Montesori vrtiću, Montesori materijalima, uključili ih u aktivnosti, pružili informacije o elementima rada Montesori programa.

Takođe, u svim ovim vrtićima, organizovali smo upoznavanje sa svim zaposlenima, sastanke sa zaposlenima i razmenu informacija.

Održali smo i prezentaciju o saradnji sa roditeljima iz ugla vaspitača, kao i sastanke sa stručnim saradnicima, pomoćnicima direktora, direktorom i na taj način upoznali ih sa planom i programom rada, organizacijom rada, pravilnicima u Ustanovi, razmenjivali informacije o načinu rada u Srbiji i Španiji.

U organizaciji Erazmus+ projekata, projekata mobilnosti, ovo je prva mobilnost u R.Srbiji u kojoj je domaćin predškolska ustanova i naša Ustanova je prva koja je primila na radnu praksu nekog izvan države.

Podsetimo, u školskoj 2017./18. godini naša Ustanova je realizovala projekat mobilnosti K1 European Path u kome su se mobilnosti odvijale u Nemačkoj, Norveškoj i Danskoj i učestvovalo je 6 zaposlenih (4 vaspitača, 1 pedagog i 1 psiholog).

Gostovanje u emisiji Jutrenje na Tv Subotica

(od 15'45")

https://www.youtube.com/watch?v=vjmJ2J3s85g&feature=player_embedded