• srpski
  • srpski

Ekološka svest razvija se od malih nogu

Razviti ekološku svest kod dece je veoma izazovno, a  vrtić ,,Zeka“ u našem gradu predstavlja pozitivan primer u praksi već punih petnaest godina.  Najmlađi sugrađani kroz mnogobrojne ekološke radionice i ekološku patrolu  uče o značaju i načinima očuvanja zdrave životne sredine-ekosistema.

Mališani vrtića ,,Zeka“ iz grupe ,,Balončići“  rekli su nam da svakodnevno vode računa o ekologiji, prikupljaju čepove, flaše, limenke, granje, opalo lišće, a kompostiranjem i reciklažom brinu o životnoj sredini i daju svoj doprinos u humanitarnim akcijama. Pored toga, uz pomoć posebnih uređaja mere iskorišćenost baterija, koje takođe adekvatno skladište.

Prema rečima vaspitačice Snežane Jocić, ozbiljniji pristup ekoligiji započeli su tokom 2004.godine kompostiranjem, a  zatim se briga o životnoj sredini  do današnjeg dana u ovom vrtiću nastavila kroz brojne aktivnosti  kao što su učešće na konkursima AP Vojvodine među kojima je i konkurs ,,Za lepše i zelenije škole u Vojvodini“ , osvajanje nagrade za najlepšu baštu, pešačenje šumom, doprinosom  akciji ,,Čepom do osmeha“.  Učešće  na konkursu,,Učiniti svet boljim mestom“ je ovoj ustanovi osim osvojenog  prvog mesta tokom 2015.godine donelo i nagradu u vidu uređaja za uređenje bašte, koje zadovoljno koriste već nekoliko godina. U proces reciklaže su pored mališana i vaspitača, uključeni i roditelji.

Ekološka patrola vrtića ,,Zeka“ ,koja postoji  pet godina ima 70 članova. Dan vrtića ,,Zeka“ koji je ekološki vrtić,  obeležava se  5. juna na Svetski dan zaštite životne sredine.

 

Kratak video zapis pogledajte ovde (link 1) i ovde (link 2) .