• srpski
  • srpski

Online obeležavanje Dana planete Zemlje

Prvi put u istoriji čovečanstva događa se da se 22.april Dan planete Zemlje obeležava online. Predškolska ustanova "Naša radost"se uključila u ovaj način obeležavanja praznika planete Zemlje.

Ovu akciju je Predškolska ustanova "Naša radost" pokrenula na globalnom nivou. Akciji se priključuju i Predškolske ustanove iz drugih gradova Srbije i stranih zemalja. 

Vaspitači, deca i roditelji Predškolske ustanove "Naša radost" uz onlajn komunikaciju učestvuju u mini projektu "Dan planete Zemlje". Obeležavanje ovog dana ima cilj da ljudima skrene pažnja na ugrožavanje životne okoline i na buđenje svesti o tome da je Zemlja jedina planeta na kojoj ima života , da je jedino mesto u beskrajnom, hladnom svemiru na kojem živi ljudska vrsta.

Uobičajene preporuke za taj dan su smanjenje i štednja električne energije, štednja i racionalna potrošnja vode, recikliranje otpada, zabrana korišćenja plastičnih kesa.

Ove godine se Dan planete Zemlje obeležava 50-ti put i to u trenutku kada se dešava pandemija korona virusa, kada mnoge životinjske i biljne vrste svakodnevno izumiru, kada je zagađenost ekosistema i vazduha na kritičnom nivou za život i opstanak ljudi.

Pristiže mnoštvo likovnih radova, fotografija iz svakodnevnog života na kojima se pokazuje poštovanje prema našoj planeti, poštovanje prirode i svega onoga šta nam je dala, poštovanje životinjskog sveta, recikliranje  otpada, ljubav prema zemlji koja nam daje hranu.

Lajv mapu onlajn događaja organizovanih povodom obeležavanja Dana planete Zemlje,  možete pogledati na linkovima:

https://www.earthday.org/earth-day-live/

https://www.earthday.org/earth-day-2020/#map

 

 Mapa prikazuje onlajn dešavanja u kojima učestvuju deca od 1-6 godina u ovom delu sveta.